Bahan Untuk Kek :
250 gram tepung spongemix
50 gram susu full krim
1 sudu ovallet
5 biji telur gred B
1 sudu besar tiramisu emulco
50 gram minyak jagung
Bahan Filling dan Frosting :
400 gram cream cheese
250 gram fresh krim
100 gram susu pekat
100 gram gula aising
1 paket nescafe 3 in 1
Bahan Dusting :
1 sudu serbuk nescafe 3 in 1
1 sudu serbuk koko
2 sudu milo
- Campurkan ketiga-tiga bahan ini dan dikacau sampai sekata.
Cara Membuatnya :
1. Campurkan tepung spongemix, susu full krim dan ovallet dalam food processor.
2. Masukkan juga tiramisu emulco dan telur.
3. Putar selama 1 hingga 2 minit atau sehingga kembang dan gebu.
4. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.
5. Kemudian campurkan dengan minyak, kacau hingga sebati.
6. Campurkan adunan mengandungi minyak ke dalam bekas yang besar tadi.
7. Kacau menggunakan kaedah kaup balik agar adunan sebati.
8. Tujuan dikacau secara berasingan untuk mengelak minyak daripada mendap.
9. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 inci yang telah dialas dengan baking paper.
10. Bakar pada suhu 165 hingga 170 selama 25 minit atau bergantung pada oven.
Cara Membuat Filling dan Frosting :
1. Putar cream cheese, gula aising dan susu pekat sampai gebu. Ketepikan.
2. Putar fresh krim dengan nescafe 3 in 1 sampai gebu.
3. Kemudian campurkan dengan krim cheese yang diputar tadi.
4. Putar lagi sampai sebati. Jangan terlebih kacau nanti menjadi cair.
Cara Mendeko Kek :
1. Potong kek kepada 3 bahagian.
2. Letak krim yang telah dibuat tadi pada lapisan pertama.
3. Kemudian ayak bahan dusting di atasnya.
4. Buat begitu juga pada lapisan kedua dan ketiga.
5. Sejukkan selama sejam atau dua jam sebelum deko seterusnya.
6. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.
Nota :
1. Resipi asal kek tiramisu boleh klik di sini.
2. Nescafe boleh digantikan dengan mocha cafe latte pre-mixed coffee.