Bahan-bahan :
1 kg kacang hijau yang dibuang kulit
1 kg tepung ubi
Gula halus
4 biji telur
Sedikit garam
Santan pekat daripada 1 biji kelapa
Cara Membuatnya :
Kacang hijau dibasuh dan digoreng tanpa minyak hingga kuning dan garing. Tepung ubi juga digoreng tanpa minyak hingga wangi dan ringan.
Setelah itu, kisar kacang hijau hingga halus. Ayak agar kisaran kacang lebih halus.
Sukat kacang hijau yang telah dimesin menggunakan mangkuk.
Perhatian :
1 mangkuk kacang yang dimesin bersamaan 1 mangkuk gula halus dan 1 mangkuk tepung ubi harus dimasukkan ke dalam adunan.
Contohnya jika terdapat 3 mangkuk kacang yang telah dimesin, sila masukkan 3 mangkuk gula halus dan 3 mangkuk tepung ubi.
Kacau rata ketiga-tiga bahan ini.
Telur dipecah dan dipukul hingga kembang dan masukkan sedikit garam.
Seterusnya, masukkan telur ke dalam campuran tepung tadi. Gaul lagi.
Kemudian masukkan santan secukupnya. Uli hingga sebati.
Tekan doh dengan meletakkan sedikit minyak ke atas acuan agar mudah untuk mengeluarkan kuih dan tidak menjejaskan kecantikan kuih.
Bakar dalam oven hingga masak dan garing.