Rabu, 21 Disember 2011

Apam Tepung Gandum

Apam Tepung Gandum

Bahan-bahan : 

4 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah lembut atau gula perang
1/4 cawan gula pasir (secukup rasa)
2 1/2 cawan air
1 peket yis (mauripan)
Kelapa parut putih yang dikukus dan dicampurkan dengan sedikit garam untuk dimakan bersama apam

Cara Membuatnya : 

Sapu sekeliling loyang dengan minyak.

Bancuh yis bersama dengan 1/2 cawan air dan ketepikan.

Campurkan tepung gandum bersama dengan gula merah lembut dan gula pasir. Kemudian, tuangkan bancuhan yis tadi bersama 2 cawan air.

Kacau hingga sebati, licin dan tidak berbintil.

Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan ianya naik 2 kali ganda selama lebih kurang 45 minit hingga 1 jam.

Panaskan kukusan dan kukus selama 30 - 45 minit.

Biarkan apam menjadi sejuk sebelum dipotong. Sedap dihidang bersama kelapa parut kukus.

Isnin, 12 Disember 2011

Kek Pelangi Rehan

Kek Pelangi Rehan

Bahan-bahan : 

1 ½ cawan mentega
1 ½ cawan gula halus
8 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuatnya : 

Pukul mentega dan gula hingga kembang.

Masukkan esen vanilla.

Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi.

Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik. Kacau hingga sebati.

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut citarasa sendiri.

Sapukan permukaan loyang dengan mentega terlebih dahulu.

Bakar hingga masak.

Nasi Kuning Rehan

Nasi Kuning Enak

Bahan-bahan : 

2 cawan beras
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 tangkai daun kari
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
2 helai daun pandan (diikat)
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa 

Cara Membuatnya : 

Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, daun kari, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis.

Apabila telah garing sedikit dan naik bau masukkan beras dan air secukupnya.

Setelah itu, masukkan juga garam, daun pandan dan kunyit. Kemudian, masak nasi seperti biasa.