Bahan-bahan :
4 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah lembut atau gula perang
1/4 cawan gula pasir (secukup rasa)
2 1/2 cawan air
1 peket yis (mauripan)
Kelapa parut putih yang dikukus dan dicampurkan dengan sedikit garam untuk dimakan bersama apam
Cara Membuatnya :
Sapu sekeliling loyang dengan minyak.
Bancuh yis bersama dengan 1/2 cawan air dan ketepikan.
Campurkan tepung gandum bersama dengan gula merah lembut dan gula pasir. Kemudian, tuangkan bancuhan yis tadi bersama 2 cawan air.
Kacau hingga sebati, licin dan tidak berbintil.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan ianya naik 2 kali ganda selama lebih kurang 45 minit hingga 1 jam.
Panaskan kukusan dan kukus selama 30 - 45 minit.
Biarkan apam menjadi sejuk sebelum dipotong. Sedap dihidang bersama kelapa parut kukus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan