Bahan Untuk Kuih :
1 cawan kacang hijau (rendam selama 4 hingga 5 jam)
Air secukupnya untuk merebus
½ cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu makan kelapa parut
3 sudu makan tepung gandum
Bahan Untuk Kulit /Salut :
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh kapur sirih
Air secukupnya
½ sudu teh garam
Minyak masak secukupnya (menggoreng)
Cara Membuat Kuih :
Kacang hijau direbus sehingga kacang hijau tersebut pecah dan empuk serta kering airnya.
Tetapi jangan sampai hangus.
Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.
Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola. Leperkan. Buat hingga habis.
Cara Membuat Kulit :
Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk. Bancuh sebati.
Panaskan minyak dan celup adunan kacang ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan.
Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan