Rabu, 10 Oktober 2012

Cucur Kucai


Cucur Kucai

Bahan-bahan :

500 gram tepung gandum
Udang hidup (dimasak separuh masak bersama sedikit garam)
1 biji telur
2 tangkai cili kering (dihiris nipis)
1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
Kucai (dipotong)
Gula 
Air garam secukup rasa
Air panas


Cara Membuatnya :

Campurkan tepung gandum bersama telur, kucai, bawang, udang, cili dan juga gula di dalam bekas. Gaulkan.

Siram air panas di atas campuran tepung tersebut, tetapi jangan terlalu banyak. Kacaukan.

Seterusnya, masukkan air garam secukupnya sehingga bancuhannya sesuai untuk membuat cucur.

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cucur sehingga masak.

Jumaat, 5 Oktober 2012

Karipap Gulung


Karipap Gulung


Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum (diayak)
3 sudu marjerin (dipanaskan sehingga cair)
Sedikit garam


Bahan Untuk Inti :

1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
24 gram rempah kari daging (lebih kurang 5 sudu besar)
1 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (dihiris)
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula


Cara Membuat Kulit :

Masukkan marjerin yang telah dicairkan ke dalam tepung gandum. Gaulkan.

Kemudian masukkan air garam sedikit demi sedikit. Uli hingga doh menjadi licin dan tidak melekat pada tangan.

Kemudian bolehlah dibentuk untuk menghasilkan karipap gulung.


Cara Membuat Inti :

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bawang merah dan juga daun kari. Tumis hingga bawang kekuningan dan naik bau.

Bancuh rempah kari dengan sedikit air. Kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan tersebut ke dalam kuali.

Setelah itu masukkan  ikan bilis, ubi keledek, gula dan garam secukup rasa. Tutup permukaan kuali dengan tudung periuk.

Hendaklah dibuka dan dikacau selalu. Masak hingga ubi keledek empuk dan airnya kering. Tutup api. Sedia untuk membuat karipap gulung.

Ahad, 30 September 2012

Kuih Jagung

Kuih Jagung


Bahan A :
½ tin jagung manis dalam tin
1 cawan gula
6 butir telur
1 cawan marjerin
1 sudu teh soda bikarbonat


Bahan B :
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik 


Cara Membuatnya : 

1. Adun semua bahan A sehingga sebati dengan menggunakan mesin pengisar.

 2. Selepas itu, masukkan bahan B dan sekali lagi adun sehingga sebati.

 3. Akhir sekali, masukkan adunan tadi dalam acuan. Kemudian kukus atau bakar sehingga masak selama 15-20 minit.