Rabu, 27 Mac 2013

Jus Buah Markisa



Bahan-bahan :

 

4 biji buah markisa
Air gula secukup rasa
Ketul ais


Cara Menyediakannya :


Belah dua buah markisa dan ambil isi di dalam bersama bijinya sekali.

Blender isi buah tersebut bersama dengan air gula.

Tapis menggunakan penapis hingga tiada lagi biji.

Masukkan ketul ais secukupnya. Sedia untuk diminum.

Buah markisa ini rasanya agak masam dan perlu dimasukkan dengan gula secukupnya.  Jusnya akan menjadi masam manis seperti buah limau.

Buah Markisa

Jumaat, 22 Mac 2013

Aiskrim Kelapa Muda


Bahan-bahan :


Buah kelapa muda (ambil isi dan airnya)
Air gula secukupnya
Plastik aiskrim


Cara Membuatnya :


Campurkan air kelapa muda bersama air gula secukup rasa.

Masukkan air gula hingga air kelapa terasa manis dan enak.
 
Tuangkan air tersebut ke dalam plastik aiskrim dan masukkan sedikit isi kelapa. Ikat dengan kejap.
 
Kemudian, bolehlah dibekukan di dalam peti sejuk.
 
Enak dinikmati ketika cuaca panas dan boleh disimpan lama.
 

Char Kuew Tiaw Amirul


Bahan-bahan :

 

1 bungkus kuew tiaw
10 ekor udang lipan @ udang harimau
2 bungkus perencah bihun Adabi
1 biji telur
Garam secukup rasa
Gula (jika perlu)
Sos cili
Kicap Lemak Manis Kipas Udang
Tauge
Kucai


Cara Membuatnya :

 

Rebus udang lipan, ambil isinya untuk 5 ekor dan kemudian diblender.

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis perencah bihun Adabi dengan api yang perlahan.
 
Kemudian, masukkan isi udang yang diblender tadi bersama air rebusan udang.

Masukkan garam dan gula secukup rasa, sos cili dan kicap lemak manis. Biarkan mendidih dan masukkan telur.

Seterusnya masukkan kuew tiaw, 5 ekor udang lipan yang telah dibuang kulit, tauge dan daun kucai.

Kacau hingga masak. Sedia untuk dihidang.