Selasa, 23 Julai 2013

Petua Elakkan Roti Tidak Naik

Setiap kali membuat roti, semestinya kita inginkan roti yang naik dengan cantik. Bagaimanapun ada kalanya roti yang dibuat itu tidak naik dan ini mencacatkan rupanya. Masalah ini biasa berlaku apabila adunan dibuat daripada tepung yang tidak berprotein tinggi. Oleh itu elakkan dari membeli tepung timbang kilo dan pilih tepung yang telah siap dibungkus dalam paket khas. Selain daripada itu, elakkan penggunaan garam secara berlebihan. Sebelum dibakar, pastikan doh telah naik dua kali ganda dari saiz asal. Insya-Allah anda tidak akan kecewa dengan hasilnya.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Isnin, 22 Julai 2013

Petua Menyimpan Gula

Gula

Ada kalanya gula yang kita simpan akan cair sedikit ataupun berair. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, masukkan sekeping roti ke dalam balang gula. Roti ini akan dapat menyerap lembapan dalam balang dan dapat mengelakkan gula daripada cair.

Sementara itu untuk mengelakkan gula daripada dimasuki semut, selain daripada memasukkan beberapa tangkai bunga cengkih, anda boleh juga melilit leher botol dengan tali guni yang telah disapukan dengan minyak kelapa.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Sayur-sayuran Tahan Lebih Lama

Sayur-sayuran 

Sayur-sayuran biasanya tidak tahan lama. Tapi jika anda ingin mengelakkan sayuran dari menjadi busuk dan berlendir, bolehlah mencuba petua berikut. Setiap kali selepas membeli sayur-sayuran, cucikannya dengan air terlebih dahulu sehingga bersih. Toskan airnya. Kemudian bungkus dengan surat khabar. Simpankannya di dalam peti sejuk seperti biasa. Insya-Allah sayur-sayuran tersebut akan tahan sehingga dua tiga hari berikutnya dan masih segar apabila ingin dimasak.

Sumber : Mingguan Wanita