Koleksi Masakan Tahun 2010 hingga 2013
Khamis, 19 Disember 2013
Jumaat, 13 Disember 2013
Kuih Bengkang Pandan
Bahan-bahan :
1 cawan jus pandan (12 helai daun pandan + 200 ml air diblender atau air tambah pandan esen )
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan pekat
2 sudu makan butter
3 biji telur
1/2 sudu the garam
Pewarna hijau sekiranya guna esen pandan
Cara Membuatnya :
Daun pandan dihiris dan diblender bersama 200 ml air. Setelah blender, tapiskan dan ambil jus pandan tersebut.
Campurkan semua bahan-bahan iaitu gula, tepung gandum, santan pekat, butter, garam, telur dan jus pandan. Putar dengan menggunakan mixer atau blender sampai sebati.
Sapukan sedikit minyak pada loyang dan masukkan ke dalam oven untuk beberapa minit sehingga minyak panas.
Apabila minyak telah panas, masukkan campuran tadi ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180 degree sampai garing.
Label:
Kuih
Khamis, 12 Disember 2013
Bubur Puteri Mandi Durian @ Wadai Kepeng Durian
Kuih tradisional orang Banjar |
Bahan-bahan
:
3 cawan tepung pulut
½ cawan tepung beras
Kapur sirih
Santan
½ cawan gula merah
Gula pasir secukup rasa
Sedikit garam
Durian
Cara
Membuatnya :
1. Campurkan tepung beras dan tepung
pulut di dalam satu bekas.
2. Bancuh dengan air yang diletak
sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih
buah melaka.
3. Buat bentuk bulat dan dipenyek
sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak, ia akan menjadi lebih besar.
Bentukkan sehingga habis.
4. Apabila semuanya sudah siap,
ketepikan dahulu.
5. Masak gula merah dan gula
putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.
6. Campurkan santan dan gula yang
dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di atas api hingga mendidih.
7. Apabila sudah mendidih
masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama buah durian. Kacau supaya kuih tidak
bergumpal sesama sendiri.
8. Setelah kesemua kuih timbul di
permukaan santan barulah kuih tersebut telah masak. Tutup api dan bolehlah
dihidang.
Label:
Bubur
Langgan:
Catatan (Atom)