Sabtu, 7 Mei 2016

Kek Pisang Coklat

kek pisang coklat

kek pisang coklat

Bahan A :

5 biji pisang berangan @ emas
4 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanila

Bahan B :

1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C :

½ cawan serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Kisar semua bahan A dengan blender dan tuang ke dalam sebuah mangkuk besar.

2. Ayak bahan B dan campurkan dengan bahan A. Kacau hingga sebati.

3. Asingkan setengah adunan ke dalam sebuah mangkuk.

4. Masukkan serbuk koko ke dalam satu adunan dan kacau.

5. Lapiskan adunan kek secara berselang-seli mengikut kreativiti sendiri.

6. Bakar sehingga masak selama 45 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

7. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Sabtu, 26 Mac 2016

Kek Mentega Strawberi Coklat

Kek Mentega Strawberi Coklat

Kek Mentega Strawberi Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur
1 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung berserbuk penaik
Strawberi emulco
Serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan strawberi emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 14 Mac 2016

Nasi Briyani Simple

Nasi Briyani Simple

Nasi Briyani Simple

Bahan-bahan :

2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 bungkus perencah nasi briyani Maggi
200 gram ayam (dipotong kecil)
3 cawan beras
Garam secukup rasa
Lobak merah (dipotong halus)
Kacang dalam tin
Cili hidup (potong)
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.

2. Tumiskan juga bawang merah dan bawang putih hingga wangi dan keperangan.

3. Kemudian masukkan perencah nasi briyani Maggi.

4. Masak hingga naik bau.

5. Masukkan ayam dan garam secukup rasa.

6. Biarkan ayam masak sedikit.

7. Seterusnya, masukkan air dan juga beras. Masak nasi seperti biasa.

8. Apabila sudah mendidih dan agak kering, masukkan lobak merah dan kacang.

9. Jika mahu lebih pedas, boleh juga masukkan cili potong.

10. Biarkan hingga nasi masak sepenuhnya dan sedia untuk dihidang.