Ahad, 28 November 2021
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
Jumaat, 26 November 2021
Roti Italiano Cheese
Bahan Untuk Roti :
200 gram air
1 sudu kecil garam
1 biji telur gred B (48 - 50 gram telur)
80 gram gula
1 sudu kecil tepung ubi kentang
1 sudu besar susu tepung
30 gram marjerin
30 gram shortening
500 gram tepung high protein
10 gram krim pelembut @ k-fine
11 gram yis
Bahan Lain :
Susu full cream @ susu cair @ air
Sosej (bakar dahulu)
Cheese parmesan
Keju cheddar (slice)
Daun sup (dihiris)
Cara Membuatnya :
1. Masukkan semua bahan roti ke dalam bread maker, uli selama 30 minit.
2. Jika uli tangan, uli selama sejam tanpa henti.
3. Timbang doh sebanyak 60 gram, buat bulat sampai cantik dan licin.
4. Tekan doh memanjang, lipat kiri dan kanan pergi ke tengah.
5. Kemudian cantumkan bahagian kiri dengan kanan, kelim bagi rapat.
6. Tuang susu full cream dalam bekas, celupkan separuh doh roti pada susu.
7. Kemudian gelekkan pula pada cheese parmeson. Letak doh roti dalam papercup.
8. Tunggu hingga doh kembang. Bakar pada suhu 180oC selama 15 minit.
9. Bila roti sudah masak, belah bahagian tengah roti tersebut.
10. Letakkan cheese slice dan selitkan sosej di tengah.
11. Sosej hendaklah dibakar terlebih dahulu pada suhu 160oC selama 5 minit.
12. Kemudian letakkan sos cili, mayonis serta taburkan daun sup.
13. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.
Sabtu, 4 September 2021
Snow Cheese Cake @ Kek Keju Salji
Bahan-bahan Kek :
5 biji telur gred A
80 gram gula kastor
100 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar baking powder
50 gram susu full cream
1 sudu besar ovallet
80 gram minyak jagung
Topping Cheese :
250 gram cream cheese
120 gram susu pekat
30 gram whipping cream
Cheese cheddar (diparut)
Barang Lain :
Loyang saiz 8
Baking paper
Cara Membuat Kek :
1. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.
2. Putar telur dan juga gula kastor hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan avallet dan putar lagi bagi kembang.
4. Masukkan esen vanilla dan susu full cream.
5. Kemudian masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi. Putar bagi sebati.
6. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.
7. Tuangkan minyak ke dalam adunan mangkuk tadi. Kacau sampai sebati.
8. Tuangkan adunan yang dikacau dengan minyak ke dalam adunan kek tadi.
9. Kacau perlahan dengan menggunakan senduk hingga semuanya sebati.
10. Lapik loyang dengan baking paper di bawah dan tepi loyang. Tuangkan kek ke dalam loyang.
11. Untuk elak kek dari berongga, hentak kek dengan perlahan. Ambil lidi dan kacaukan agar tidak berongga di tengah.
12. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 140 selama 30 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.
Cara Membuat Topping Cheese :
1. Putarkan cream cheese dahulu sehingga kembang.
2. Masukkan susu pekat dan juga whipping cream.
3. Putar lagi hingga semuanya sekata.
4. Masukkan ke dalam piping bag.
Cara Mendeko Kek :
1. Apabila kek sudah masak, terus keluarkan kek dari loyang.
2. Kemudian sejukkan terlebih dahulu.
3. Potong kek kepada dua bahagian.
4. Ambil topping cheese, piping dan ratakannya. Tutup kek kembali.
5. Kemudian salutkan kek dengan cream cheese tadi juga.
6. Masukkan sekejap dalam peti ais agar cream agak keras.
7. Kemudian, taburkan dengan parutan cheese cheddar di sekeliling kek.
8. Sejukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.