Jumaat, 10 Mei 2024

Agar-agar Pandan Santan Segera

Agar-agar Pandan Santan Segera

Agar-agar Pandan Santan Segera

Agar-agar Pandan Santan Segera

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar tali

3 mug air

Gula secukup rasa

6 helai daun pandan

1 kotak kecil santan

1 biji telur

Pewarna hijau

Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 3 mug air sehingga hancur.

2. Masukkan gula dan biarkan gula larut.

3. Mesin daun pandan bersama 1 mug air dan tapiskan.

4. Masukkan santan dalam mug, tambahkan air jadikan satu mug santan.

5. Campurkan santan, air daun pandan, garam dan juga telur.

6. Kacau sebati dan masukkan campuran tersebut ke dalam agar-agar.

7. Letakkan juga sedikit pewarna hijau dan biarkan mendidih.

8. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan.

9. Biarkan sejuk, potong dan sedia untuk dinikmati.

 

Rabu, 17 April 2024

Biskut Coklat Rice @ Tiktok KakEcah

Biskut Coklat Rice @ Tiktok KakEcah

Biskut Coklat Rice @ Tiktok KakEcah

Biskut Coklat Rice @ Tiktok KakEcah

Biskut Coklat Rice @ Tiktok KakEcah

Bahan-bahan :

250 gram butter @ marjerin

120 gram gula aising

1 sudu teh esen vanila

50 gram susu tepung

50 gram serbuk koko

1 biji kuning telur

100 gram tepung jagung

250 gram tepung gandum

Coklat masakan

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau butter dan gula aising hingga sebati menggunakan senduk.

2. Masukkan esen vanila dan kuning telur. Kacau lagi.

3. Masukkan susu tepung, serbuk koko dan tepung jagung.

4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul sebati.

5. Tekan menggunakan acuan yang disukai.

6. Bakar sehingga masak dan biarkan sejuk.

7. Cairkan coklat masakan dan celupkan biskut bahagian atas sahaja.

8. Kemudian taburkan coklat rice di atasnya.

 

Selasa, 16 April 2024

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Bahan-bahan :

250 gram butter

75 gram gula aising

1 sudu tepung beras

1 sudu teh esen vanila

¼ cawan susu tepung @ 35 gram

1 ½ cawan tepung jagung @ 150 gram

1 ¾ cawan tepung gandum @ 190 gram

¼ cawan coklat rice (jika ada)

Filling strawberi

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila menggunakan senduk kayu.

2. Masukkan tepung beras dan susu tepung. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan juga tepung gandum.

4. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum sambil uli doh.

5. Akhir sekali masukkan coklat rice dan gaul sebati.

6. Tekan dengan acuan, letakkan filling strawberi di tengah.

7. Bakar sehingga masak.

 

Nota :

Biskut ini amat sesuai bagi mereka yang sukakan biskut yang gebu.