Bahan Untuk Kek :
250 gram tepung spongemix
50 gram susu full krim
20 gram ovallet
5 biji telur gred B
1 sudu besar esen vanila
50 gram minyak jagung
Bahan Untuk Krim :
Fresh krim Vivo
Isi durian (dihancurkan)
Pewarna hijau
Cara Membuatnya :
1. Campurkan tepung spongemix, susu full krim dan ovallet dalam food processor.
2. Masukkan juga telur dan juga esen vanila.
3. Putar selama 2 minit atau sehingga kembang dan gebu.
4. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.
5. Kemudian campurkan dengan minyak, kacau hingga sebati.
6. Campurkan adunan mengandungi minyak ke dalam bekas yang besar tadi.
7. Kacau menggunakan kaedah kaup balik agar adunan sebati.
8. Tujuan dikacau secara berasingan untuk mengelak minyak daripada mendap.
9. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 inci yang telah dialas dengan baking paper.
10. Bakar pada suhu 165 hingga 170 selama 25 minit atau bergantung pada oven.
Cara Membuat Krim :
1. Putar fresh krim, isi durian dan pewarna hijau sehingga gebu.
2. Tidak boleh putar terlalu lama kerana akan menjadi cair.
3. Masukkan fresh krim yang telah kembang dalam piping bag.
Cara Deko Kek
1. Belah kepada dua bahagian, letakkan fresh cream yang diputar tadi.
2. Salutkan luar kek dengan krim yang diputar tadi.
3. Potong piping bag, boleh buat seperti duri durian atau ikut kreativiti.