Khamis, 21 Julai 2011

Cucur Udang

Cucur Udang

Bahan Untuk Sos : 

1 piring cili kering (rebus)
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 ulas bawang merah
Garam secukupnya
Gula secukup rasa
3 sudu makan gula merah
Sedikit jus asam jawa
2 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak & kisar separa halus)

Bahan Untuk Cucur :

1 kg tepung gandum
300 gram udang basah (saiz kecil / sederhana)
Daun kucai (potong kecil-kecil)
500 gram taugeh
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk kunyit
½-1 kg minyak masak (untuk menggoreng) 

Cara Untuk  Membuat Sos : 

Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis bahan yang dikisar hingga naik minyak.

Kemudian, masukkan kacang tanah yang telah dikisar, gula merah, gula putih dan garam secukup rasa. Seterusnya, masukkan jus asam jawa dan air.

Biarkan mendidih seketika. Tutup api dan ketepikan.

Cara Untuk Membuat Cucur : 

Campurkan tepung gandum, daun kucai, taugeh, baking powder, serbuk kunyit, garam dan sedikit udang di dalam mangkuk.

Bancuh pekat dengan air yang mencukupi. Biarkan selama 1 jam. Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali.

Kaup adunan dengan senduk separa bulat, letak 1-2 ekor udang basah di atas adunan. Masukkan ke dalam minyak panas satu persatu. Goreng sehingga keemasan. Angkat dan tos. Hidang bersama sos cucur udang.

Sedia untuk dihidangkan.

Bubur Pulut Hitam

Bubur Pulut Hitam
Bahan-bahan : 

500 gram pulut hitam di basuh dan direndam selama beberapa jam
Gula putih secukupnya
Sedikit garam untuk melemakkan
Santan daripada 1 biji kelapa
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Pulut hitam direbus hingga empuk. Masukkan gula secukupnya. Tunggu beberapa minit.

Seterusnya, masukkan santan dan sedikit garam dan daun pandan. Tunggu hingga mendidih.

Kemudian, bolehlah dihidang.
 

Karipap

Karipap Simple

Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum
Sedikit garam 
Air
4-5 sudu minyak @ marjerin (dipanaskan) 


Bahan Untuk Inti : 

Ubi keledek @ ubi kentang (dipotong dadu)
Rempah kari daging (1 bungkus kecil)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
2 ulas bawang merah (dipotong kecil)
Daun kari
Ikan bilis (ditumbuk)



Cara Membuat Kulit Karipap : 

1. Panaskan minyak @ marjerin dan tutup api. Biarkan ia sejuk suam-suam kuku.

2. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. 

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 



Cara Membuat Inti Karipap : 

1. Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau. 

2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis, garam, gula dan sedikit air.

3. Tutup kuali dan hendaklah kacau selalu. Tunggu hingga ubi empuk dan kering. 

4. Padamkan api dan bolehlah diangkat. Biarkan ia sejuk.

5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.