Ahad, 19 Jun 2011

Rendang Pedas

Rendang Pedas

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
1 piring cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 batang serai
3 helai daun kunyit
Halia
2 sudu minyak untuk menumis
Asam jawa
1 biji kelapa dijadikan santan
1 sudu gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

Kisar cili bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serai.

Goreng ayam separuh garing. Kemudian angkat.

Buang sedikit minyak yang digunakan semasa menggoreng ayam tadi. Tinggalkan sedikit sahaja. Kemudian, tumis bahan yang dimesin tadi.

Masukkan sedikit air dan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Tunggu hingga pecah minyak. Tambahkan garam dan gula.

Apabila pecah minyak, masukkan air asam jawa bersama santan yang diperah. 

Masukkan pula daun kunyit yang dihiris halus. Tungggu hingga mendidih.

Kemudian, bolehlah dihidang. Hiaslah agar lebih menarik.


Selasa, 31 Mei 2011

Cucur Badak

Cucucr Badak

Bahan untuk Kulit :

Ubi kayu atau ubi keledek direbus dan dilenyekkan
Sedikit garam
Sedikit air
Tepung gandum


Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut daripada 1 biji kelapa
2 batang serai (dimesin)
Jintan manis yang ditumbuk
Cili kering (dimesin)
Minyak untuk menumis dan menggoreng
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang merah (dimesin)
Garam secukup rasa
3 ½ sudu besar gula
Udang


Cara Membuat Kulit :

 

Lenyekkan ubi hingga hancur. Jika menggunakan ubi kayu pastikan kayu keras di tengahnya dibuang.
 
Masukkan garam dan sedikit air. Seterusnya, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan boleh dibentuk.
 
Kemudian, ambil sedikit adunan dan buat bentuk bulat serta lubangkan ditengahnya untuk mengisi inti. 

Tutup semula adunan tersebut. Pastikan ia ditutup dengan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.


Cara Membuat Inti :

 

Mesin cili kering bersama bawang dan juga serai. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah hingga naik bau.
 
Masukkan cili yang dimesin tadi dan sedikit air. Tambahkan garam, gula, jintan, udang dan seterusnya masukkan kelapa parut. Gaulkan kesemuanya. Masak hingga kering dan tutup api.
 
Kemudian, bolehlah mengambil doh atau adunan kulit untuk dibentuk dan diisikan inti.
 
Setelah siap dibentuk, bolehlah digoreng. Goreng hingga garing.

Apam Gula Hangus

Apam Gula Hangus

Bahan-bahan :

 

1 gelas gula
½ gelas air
½ gelas gula
3 biji telur
1 gelas santan atau susu segar
2 ½ gelas tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat


Cara  Membuatnya :


Mula-mula, cairkan 1 gelas gula sehingga kekuning-kuningan dengan api yang yang kecil di dalam kuali dan tuangkan ½ gelas air di dalamnya. 

Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat bersama. Panaskan kukusan.

Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang. Masukkan gula hangus dan tepung gandum dan soda bikarbonat.

Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukuskan selama 10-15 minit. Sejukkan dan potong.

Kuih Lapis


Kuih Lapis
   
Bahan-bahan :

1 ¾ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
3 ½ cawan santan dari 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/5 sudu teh garam
Pewarna merah


Cara Membuatnya :

1. Tepung gandum dan tepung ubi diayak bersama. Gula dan santan dikacau sehingga gula larut sepenuhnya.

2. Masukkan tepung ke dalam santan tadi. Kacau rata supaya tidak bergentel. Masukkan garam.

3. Adunan tepung dibahagikan dua iaitu satu bahagian dibiarkan putih dan satu bahagian lagi diwarnakan merah.

4. Panaskan air kukusan sehingga mendidih. Letakkan loyang di dalam periuk kukus. 

5. Masukkan sesenduk adunan putih, tutup kukus dan biarkan selama 3 minit.

6. Masukkan pula sesenduk adunan merah. Ulang langkah ini berselang-seli antara putih dan merah sehingga adunan habis.

7. Kukus selama 20 minit lagi. Setelah sejuk bolehlah dipotong .

Lompang

Kuih Lompang 

Bahan-bahan :

2 cawan tepung beras
4/5 cawan gula merah
1/5 cawan gula putih
4 cawan air
½ sudu teh kapur sirih
½ biji kelapa muda parut
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah dan gula putih bersama 2 cawan air. Sejukkan.

2. Bancuhkan tepung, kapur sirih bersama air lebihan tadi.

3. Masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau hingga rata.

4. Pastikan kesemua air yang dimasukkan adalah empat cawan sahaja termasuklah air gula. Jika tidak kuih akan menjadi lembut.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bolehlah dikukus sehingga masak.

6. Apabila telah sejuk, potong dan salut bersama kelapa parut yang telah dimasukkan sedikit garam.

7. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 15 Mei 2011

Kuih Keria


Kuih Keria

Bahan-bahan :

Ubi kayu atau ubi keledek
Tepung gandum
Gula secukup rasa
Sedikit air
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

Rebus ubi sehingga empuk dan masukkan sedikit garam. Buangkan air rebusan. Kemudian, lenyek ubi sehingga hancur.

Masukkan sedikit air garam dan tepung sedikit demi sedkit. Gaul hingga sebati. 

Masukkan tepung sehingga adunan dapat dibentuk. Tepung tidak boleh berlebihan kerana boleh menyebabkan kuih menjadi keras. Cukuplah sekadar adunan boleh dibentuk.

Buat bentuk seperti kuih donut. Kemudian bolehlah digoreng. 

Di dalam kuali yang lain, masak gula pasir bersama sedikit air hingga gula hancur dan agak pekat.

Masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi dan kacau sebati hingga semua permukaan kuih terkena air gula.

Sedia untuk dihidang.