Sabtu, 23 Jun 2012

Roti Kukus Sri Kaya

Roti Kukus Sri Kaya

Roti Kukus

Bahan Untuk Roti :

800 gram -1 kg tepung gandum
2-3 sudu besar gula pasir
1 bungkus yis mauripan  (11 gram)
Air secukupnya

Bahan Untuk Sri Kaya :

6 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
6 sudu besar gula merah
Gula pasir secukup rasa
Santan secukupnya
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam

Cara Membuat Roti :

1. Campurkan ke semua bahan. Masukkan air sedikit-demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.

2. Buat bentuk bulat kecil dan dimasukkan ke dalam loyang. Pastikan loyang disapu dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

3. Tunggu hingga doh naik 2 kali ganda kemudian bolehlah dikukus sehingga masak.

Cara Membuat Sri Kaya :

1. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis. Ketepikan. 

2. Campurkan tepung gandum, gula pasir, telur dan sedikit garam di dalam bekas. Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan. Pastikan tepung gandum tidak berketul.

3. Seterusnya, masukkan air gula merah yang ditapis tadi. Kacau hingga semuanya sebati.

4. Masukkan ke dalam periuk bersama daun pandan. Masak hingga mendidih dan agak pekat.

5. Bolehlah dihidang bersama roti.

Sabtu, 16 Jun 2012

Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut
Ketupat Pulut Daun Pisang
Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut Daun Pisang

Bahan-bahan :

3 ½ cawan beras pulut @ 1 kg
3 cawan santan daripada 1 biji kelapa
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

Cara Membuatnya :

Masak beras pulut bersama santan dan sedikit garam. Masak seperti masak nasi biasa iaitu apabila santan sudah kering, sila perlahankan api dan tutup periuk. Pulut hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit dan masak dengan sekata.

Setelah itu, bungkus pulut dengan daun pisang. Ikat dibahagian hujungnya menggunakan tali.

Setelah selesai semuanya, bolehlah dikukus sehingga masak. Potong kecil-kecil dan sedia untuk dihidang bersama rendang, kari dan sebagainya.
 

Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
1 piring cili kering yang dipotong dan dibuang bijinya
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lengkuas
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Jintan manis
Sedikit jintan putih
Kerisik
2 keping asam gelugur
Kicap secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
Gula merah

Cara Membuatnya :

1. Cili kering dibersihkan dan digoreng tanpa minyak untuk seketika. Jangan sampai hangus. Begitu juga dengan bawang merah, bawang putih dan halia di goreng tanpa minyak.

2. Mesin cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas sehingga hancur.

3. Setelah itu, campurkan kesemua bahan di dalam bekas. Perap untuk seketika.

4. kemudian, bolehlah dimasak sehingga ayam masak dan kuahnya agak kering. Sedia untuk dihidang.