Ketupat Pulut Daun Pisang

Sabtu, 16 Jun 2012

Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut
Ketupat Pulut Daun Pisang
Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut Daun Pisang

Bahan-bahan :

3 ½ cawan beras pulut @ 1 kg
3 cawan santan daripada 1 biji kelapa
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

Cara Membuatnya :

Masak beras pulut bersama santan dan sedikit garam. Masak seperti masak nasi biasa iaitu apabila santan sudah kering, sila perlahankan api dan tutup periuk. Pulut hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit dan masak dengan sekata.

Setelah itu, bungkus pulut dengan daun pisang. Ikat dibahagian hujungnya menggunakan tali.

Setelah selesai semuanya, bolehlah dikukus sehingga masak. Potong kecil-kecil dan sedia untuk dihidang bersama rendang, kari dan sebagainya.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan