Aiskrim Kacang Hijau

Rabu, 13 Jun 2012

Aiskrim Kacang Hijau

Aiskrim Malaysia Kacang Hijau
Aiskrim Malaysia Kacang Hijau
Sebelum disejukbekukan
Bahan-bahan :

2 ½ cawan kacang hijau (direndam semalaman)
1 biji kelapa dijadikan santan
1 ½ cawan gula merah
Gula pasir secukupnya
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Rebus kacang hijau sehingga empuk.

Sementara itu, masak gula merah bersama sedikit air sehingga semua gula larut. Tutup api dan tapis menggunakan penapis.

Setelah kacang hijau empuk, masukkan gula merah yang dimasak tadi bersama gula pasir secukupnya.

Masukkan pula santan, sedikit garam dan juga daun pandan.

Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan dibiarkan sejuk. Setelah itu, boleh dimasukkan ke dalam plastik dan dibekukan dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan