Aiskrim Malaysia Kacang Hijau |
Sebelum disejukbekukan |
Bahan-bahan
:
2 ½ cawan kacang hijau (direndam
semalaman)
1 biji kelapa dijadikan santan
1 ½ cawan gula merah
Gula pasir secukupnya
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
Rebus kacang hijau sehingga
empuk.
Sementara itu, masak gula merah
bersama sedikit air sehingga semua gula larut. Tutup api dan tapis menggunakan
penapis.
Setelah kacang hijau empuk,
masukkan gula merah yang dimasak tadi bersama gula pasir secukupnya.
Masukkan pula santan, sedikit
garam dan juga daun pandan.
Tunggu hingga mendidih. Tutup api
dan dibiarkan sejuk. Setelah itu, boleh dimasukkan ke dalam plastik dan
dibekukan dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan