Roti Canai Ali Maju

Rabu, 6 Jun 2012

Roti Canai Ali Maju


Bahan-bahan :

550 gram tepung gandum
15 gram marjerin
1 biji telur
250 ml air
60 ml susu pekat manis
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

1.     Campurkan semua bahan. Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

2.    Rehatkan doh selama 10 minit. Setelah itu, uli sekali lagi selama 5 minit. Ulangi langkah tersebut sebanyak 3 kali.

3.    Bentukkan adunan bulat-bulat dan mengikut saiz yang dikehendaki. Perap selama 3 jam atau lebih.

4.    Akhir sekali, panaskan kuali leper dan tebar roti. Goreng hingga masak. Enak dinikmati bersama kuah dal dan sambal ikan bilis.

Sumber : Majalah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan