Bahan-bahan
:
3 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
10-12 biji pisang emas
1 ½ cawan gula pasir
2 butir telur
½ sudu teh garam
1 ½ cawan minyak
Cara
Membuatnya :
Ayak tepung gandum bersama soda. Ketepikan dahulu.
Kisar gula, telur dan garam sehingga hancur. Kemudian,
masukkan pisang dan dikisar hingga lumat.
Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam tepung yang dicampur
dengan soda. Kacau hingga sebati.
Apabila sebati,
masukkan minyak masak dan dikacau perlahan-lahan.
Setelah adunan siap, masukkan ke dalam bekas dan bakar hingga
masak.
Makanan dihidang dengan baik dan kemas.
Salam kenal daripada Kak Noor. Mudahnya buat kek pisang ni. Tak yah guna mentega pun. Baru Kak Noor tahu, guna minyak aje ye! Selalunya Kak Noor beli aje kat kedai. Yang panjang tu...
BalasPadamSalam perkenalan juga..Kak Noor cubalah..dapat resepi dari cikgu masa sekolah menengah. Simpan sampai sekarang.
BalasPadam