Wajik Ros @ Pulut Kacau Ros

Rabu, 30 Mei 2012

Wajik Ros @ Pulut Kacau Ros

Wajik Ros atau Pulut Kacau Ros

Bahan-bahan :

3 cawan beras pulut (direndam semalaman)
1 ¾ cawan gula pasir
5 cawan santan
Sedikit garam
Perisa Ros
4 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Beras pulut direndam semalaman. Kemudian, bersih dan toskan hingga kering. Kukus beras pulut tadi hingga masak.

Masukkan santan, gula pasir, sedikit garam dan perisa ros secukupnya di dalam kuali. Masukkan juga daun pandan. Kacau hingga mendidih. 

Seterusnya, masukkan pulut yang telah dikukus tadi. Kacau hingga sebati dan pekat.

Bolehlah dituang ke dalam bekas dan disejukkan. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan