Bahan
Untuk Inti:
1 cawan daging @ isi ayam
(dipotong kecil @ dicincang)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang
halus)
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu teh minyak
Garam secukup rasa
Daun bawang (dihiris)
Cili merah (dihiris)
Bahan
Untuk Kuih:
2 cawan tepung gandum
Santan secukupnya
Air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna kuning
Cara
Membuat Inti :
Panaskan minyak, tumis bawang
besar dan bawang putih beserta rempah sehingga wangi.
Masukkan daging dan garam secukup
rasa. Kacau dan biarkan mendidih sehingga kering. Angkat dan sejukkan.
Cara
Membuat Kuih :
Campurkan kesemua bahan untuk
kuih. Kisar hingga sebati dan tapis.
Panaskan acuan bahulu dan sapu
rata minyak masak.
Tuangkan adunan ke dalam acuan.
Masukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan.
Taburkan hirisan cili merah dan daun
bawang. Tutupkan adunan dengan tudung periuk.
Setelah bahagian tepi
kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Ambil dua biji kuih cara dan tangkupkan ketika hendak dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan