Bahan-bahan
:
1 ekor ayam
1 piring cili kering yang dipotong dan dibuang bijinya
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lengkuas
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Jintan manis
Sedikit jintan putih
Kerisik
2 keping asam gelugur
Kicap secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
Gula merah
Cara
Membuatnya :
1. Cili kering dibersihkan dan digoreng tanpa minyak untuk
seketika. Jangan sampai hangus. Begitu juga dengan bawang merah, bawang putih
dan halia di goreng tanpa minyak.
2. Mesin cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai
dan lengkuas sehingga hancur.
3. Setelah itu, campurkan kesemua bahan di dalam bekas. Perap
untuk seketika.
4. kemudian, bolehlah dimasak sehingga ayam masak dan kuahnya
agak kering. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan