Bihun Laksa Ikan Haruan |
Ikan Haruan |
Bahan-bahan
:
2 bungkus bihun laksa (direndam)
1 kg ikan haruan (direbus)
1 piring cili kering (dipotong dan direbus seketika)
6 ulas bawang merah
1 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Beberapa keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Daun kesum
Cara Memasak
Kuah :
1. Mesin cabai kering, belacan dan bawang hingga hancur.
2. Mesin ikan yang telah dibuang tulang sehingga lumat.
3. Campur kedua-dua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.
Tambahkan air jika terlalu pekat.
4. Masukkan asam gelugur, daun kesum, serai dan garam.
Letakkan di atas api.
5. Tunggu hingga mendidih, kemudian bolehlah dihidang bersama
laksa.
Cara
Memasak Bihun Laksa :
Rebus bihun laksa dan masukkan sedikit garam di dalamnya. Tunggu
hingga bihun laksa lembut. Basuh laksa dan toskan airnya. Sedia untuk dimakan.
Salam perkenalan...:)
BalasPadamsy peminat laksa yg tegar...! hehe...
Salam Perkenalan juga...
PadamSaya sekeluarga turut menyukai laksa..