Khamis, 11 April 2013

Serawa Nangka

 

Bahan-bahan : 

 

Buah nangka yang masak (dipotong kecil)
Santan
1 sudu besar gula merah (masak dengan sedikit air hingga hancur dan ditapis)
Gula putih secukup rasa
Sedikit garam
Sagu       
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :


Campurkan santan, gula merah, gula putih dan sedikit garam ke dalam periuk. Masukkan juga daun pandan yang disimpul.

Masak sehingga mendidih. Kemudian, masukkan buah nangka dan juga sagu.

Tunggu hingga sagu masak serta mendidih dan bolehlah ditutup api.

Sedia untuk dihidang.

Rabu, 27 Mac 2013

Asam Katak (Cermai)


Bahan-bahan :

 

Buah cermai
Gula pasir


Cara Membuatnya :

 

Basuh buah cermai dan direbus. Rebus hingga kembang agar rasa masam cermai keluar. 

Buang air rebusan tersebut.

Kemudian, masukkan gula pasir ke dalam cermai tadi.

Kacau hingga kering dan asam bertukar warna menjadi merah.

Jus Buah Markisa



Bahan-bahan :

 

4 biji buah markisa
Air gula secukup rasa
Ketul ais


Cara Menyediakannya :


Belah dua buah markisa dan ambil isi di dalam bersama bijinya sekali.

Blender isi buah tersebut bersama dengan air gula.

Tapis menggunakan penapis hingga tiada lagi biji.

Masukkan ketul ais secukupnya. Sedia untuk diminum.

Buah markisa ini rasanya agak masam dan perlu dimasukkan dengan gula secukupnya.  Jusnya akan menjadi masam manis seperti buah limau.

Buah Markisa