Khamis, 11 Julai 2013

Petua Hilangkan Rasa Pijar


Sekiranya tiba-tiba tangan anda terasa pijar selepas menghiris cili, anda boleh hilangkannya dengan cara berikut. Mula-mula cuci tangan seperti biasa. Letakkan sedikit garam pada tangan dan biarkan sehingga rasa pijar hilang. Bilas dengan air.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Rabu, 10 Julai 2013

Sandwich Sardin

Sandwich Sardin

Roti Sandwich Sardin

Bahan-bahan :

Roti sandwich
1 tin sardin (dihancurkan)
1 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 biji limau nipis
2 biji cili padi (dihiris nipis)
Sedikit garam
Minyak (untuk menumis)
1 sudu besar sos cili
Timun (dihiris nipis)


Cara Membuatnya :

Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar dan cili padi yang telah dipotong hingga naik bau. 

Masukkan ikan sardin yang telah dihancurkan bersama kuahnya.

Seterusnya, perah limau nipis dan masukkan sedikit garam serta sos cili.

Masak hingga agak kering dan bolehlah ditutup api.

Sapu inti sardin di atas roti dan letakkan timun. Tangkupkan dengan roti yang lain. Potong roti berbentuk segitiga.

Letakkan di dalam pinggan dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 Julai 2013

Murtabak Telur

Murtabak Telur

Murtabak Telur yang enak

Bahan Inti : 

1 cawan isi ayam (dicincang halus atau dikisar)
2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
4 sudu besar serbuk kari daging
Minyak masak (menumis)
5 biji telur ayam (dipukul sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit daun kari 


Bahan Doh : 

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
Air secukupnya
Minyak masak
1 biji telur ayam
Sedikit garam
Daun pisang


Cara Penyediaan Inti :

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. 

2. Tumis bawang putih, bawang besar, daging cincang dan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.

3. Seterusnya, masukkan garam dan daun kari. 

4. Kacau hingga sedikit kering. Masukkan telur dan gaul rata. 


Cara Penyediaan Doh :

1. Ayak tepung gandum dan masukkan telur, gula dan garam.

2. Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga tepungnya tidak melekat pada tangan dan menjadi doh yang baik atau sebati.

3. Bentukkan adunan menjadi bebola seberat 60 gram. Letakkannya di dalam bekas yang berisi minyak masak agar tidak melekat antara satu sama lain. Perap selama 3 jam. 

4. Tebar bebola tepung hingga nipis dan kembang. Lapikkan dengan daun pisang agar mudah diangkat ketika hendak menggoreng nanti.

5. Tuangkan inti di tengah dan lipat bentuk empat segi. 

6. Panaskan kuali nipis dan sapukan minyak masak. Goreng murtabak sebahagian demi sebahagian sehingga masak. 

7. Enak disajikan bersama kuah kari atau jeruk bawang merah. 

Murtabak Pisang

Murtabak Pisang 

Bahan Doh :
 
500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
Air secukupnya
Minyak masak
1 biji telur ayam
Sedikit garam
Daun pisang


Bahan Inti :

Pisang yang telah masak (dihiris nipis)
Sedikit gula


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum dan masukkan telur, gula dan garam.

2. Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga tepungnya tidak melekat pada tangan dan menjadi doh yang baik atau sebati.

3. Bentukkan adunan menjadi bebola seberat 60 gram. Letakkannya di dalam bekas yang berisi minyak masak agar tidak melekat antara satu sama lain. Perap selama 3 jam. 

4. Tebar bebola tepung hingga nipis dan kembang. Lapikkan dengan daun pisang agar mudah diangkat ketika hendak menggoreng nanti.

5. Pisang dihiris nipis dan masukkan sedikit gula. Gaulkan hingga sebati.

6. Tuangkan inti pisang di tengah dan lipat bentuk empat segi. 

7. Panaskan kuali nipis dan sapukan minyak masak. Goreng murtabak sebahagian demi sebahagian sehingga masak. 

8. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 23 Jun 2013

Bubur Asyura Manis (Utara)

Bubur Asyura Manis (Utara)

Bahan-bahan :

4 cawan tepung beras
11 cawan santan
5 sudu besar gula atau secukup rasa
1 ½ cawan gula merah (boleh kurangkan)
300 gram kacang hijau (direbus)
250 gram kacang kuda (direbus dan masukkan sedikit garam)
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama 2 cawan santan sehingga gula merah hancur. Sejukkan.

2. Campurkan tepung beras bersama gula, sedikit garam dan santan. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.

3. Tapiskan air gula merah tadi dan masukkan ke dalam adunan tepung. Kacau lagi.

4. Seterusnya, tuangkan ke dalam kuali dan masak dengan api yang sederhana. Pastikan ianya dikacau selalu agar tidak berkerak.

5. Setelah agak pekat, masukkan kacang hijau dan juga kacang kuda yang telah direbus.

6. Kacau sehingga pekat dan rasa manisnya. Jika keras, boleh tambahkan sedikit lagi santan. 

7. Angkat dan tuang dalam loyang. Sejukkan dan bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.


Nota :

Anda boleh tukarkan atau tambahkan bahan-bahan lain contohnya jagung, ubi keledek, ubi kayu dan sebagainya mengikut citarasa anda. Tetapi, ianya hendaklah direbus terlebih dahulu.

Selasa, 18 Jun 2013

Murtabak Maggi


Bahan-bahan :


1 bungkus maggi perisa kari
3 biji telur
Cili hidup (dihiris nipis)
2 ulas bawang merah (dipotong dadu)
Udang kecil
Sedikit garam


Cara Membuatnya :


1. Rebus maggi hingga lembut. Toskan airnya.

2. Pecahkan telur dan masukkan maggi, cili hidup, bawang merah dan juga udang. Kacau hingga kembang.

3. Masukkan perencah maggi, sedikit garam dan kacau lagi.

4. Buka api, masukkan sedikit minyak di dalam kuali kecil dan ratakannya. 

5. Masukkan adunan maggi tadi dan ratakan ke permukaan kuali mengikut ketebalan yang diingini. Goreng dengan api perlahan. 

6. Potong kecil-kecil apabila sudah masak. Sedia untuk dihidang.

Popia Nestum Debu-debu Cinta



Bahan-bahan :


1 bungkus kulit popia
1 cawan Nestum
1 cawan susu tepung
Sedikit gula (jika perlu)
Tepung gandum (melekatkan kulit popia)
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng

                                   

Cara Menggulung Kulit Popia :


1. Bancuh tepung gandum bersama sedikit air sebagai gam kulit popia.

2. Ambil sekeping kulit popia, gulung dengan menggunakan chop stick dan jika tiada straw atau lidi juga boleh digunakan.

3. Gulung kulit popia dan di hujung kulit popia gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi.

4. Selepas semuanya siap digulung, bolehlah digunting mengikut citarasa kesukaan anda. Lebih baik digunting menyerong kerana nestum boleh menyerap masuk ke dalam kulit popia.

5. Apabila siap digunting, bolehlah digoreng hingga kekuningan dan jangan sampai garing kehitaman kerana kuih akan menjadi tidak cantik dan menjejaskan rasanya.


Cara Membuat Adunan Nestum :


1. Blender nestum bersama susu tepung. Jika anda inginkan lebih manis, bolehlah blender bersama sedikit gula. Kisar hingga halus dan gebu.

2. Apabila kulit popia yang digoreng telah sejuk, salutkan dengan adunan nestum ini.

3. Sedia untuk dihidang. Sesuai untuk majlis kenduri, perayaan dan juga untuk dimakan hari-hari.

Jumaat, 14 Jun 2013

Agar-agar Permata Ros


Agar-agar Permata Ros yang belum dipotong


Bahan A :


14 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah atau esen ros


Bahan B :


30 gram agar-agar bertali
6 cawan air
1 cawan susu pekat manis
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :


Rebus agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya dan juga sedikit pewarna merah. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Tuangkan agar-agar ke dalam bekas dan tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. 

Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.


Cara Memasak Bahan B :


Masak agar-agar bersama 6 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.