Bahan
Inti :
1 cawan isi ayam (dicincang halus
atau dikisar)
2 ulas bawang besar (dipotong
dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong
dadu)
4 sudu besar serbuk kari daging
Minyak masak (menumis)
5 biji telur ayam (dipukul
sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit daun kari
Bahan Doh :
500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
Air secukupnya
Minyak masak
1 biji telur ayam
Sedikit garam
Daun pisang
Cara
Penyediaan Inti :
1. Panaskan sedikit minyak di
dalam kuali.
2. Tumis bawang putih, bawang besar,
daging cincang dan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
3. Seterusnya, masukkan garam dan
daun kari.
4. Kacau hingga sedikit kering.
Masukkan telur dan gaul rata.
Cara
Penyediaan Doh :
1. Ayak tepung gandum dan
masukkan telur, gula dan garam.
2. Seterusnya, masukkan air
sedikit demi sedikit. Uli hingga tepungnya tidak melekat pada tangan dan
menjadi doh yang baik atau sebati.
3. Bentukkan adunan menjadi
bebola seberat 60 gram. Letakkannya di dalam bekas yang berisi minyak masak
agar tidak melekat antara satu sama lain. Perap selama 3 jam.
4. Tebar bebola tepung hingga
nipis dan kembang. Lapikkan dengan daun pisang agar mudah diangkat ketika
hendak menggoreng nanti.
5. Tuangkan inti di tengah dan
lipat bentuk empat segi.
6. Panaskan kuali nipis dan
sapukan minyak masak. Goreng murtabak sebahagian demi sebahagian sehingga
masak.
7. Enak disajikan bersama kuah
kari atau jeruk bawang merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan