Pelbagai Petua Untuk Landas Cincang

Selasa, 16 Julai 2013

Pelbagai Petua Untuk Landas Cincang

Landas Cincang

1. Setiap kali hendak memotong, menghiris atau mencincang makanan di atas landas cincang (cutting board), pilihlah landas cincang yang diperbuat daripada plastik atau kayu. Elakkan dari memilih landas cincang yang lebih keras kerana ini akan menyebabkan pisau menjadi tumpul atau calar.

2. Gunakan landas yang sama setiap kali hendak memotong daging dan gunakan landas cincang yang lain pula untuk memotong sayur-sayuran atau buah. Tapi jika anda memiliki hanya satu landas cincang di rumah, tidak mengapa. Tak perlu susah-susah membeli satu lagi landas cincang. Cuma pastikan anda potong sayur-sayuran terlebih dahulu sebelum memotong daging mentah.

3. Cuci papan atau landas cincang dengan air suam setiap kali sudah digunakan.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan