Untuk
menghasilkan tempeyek yang lebih enak, bukanlah sesukar mana. Tapi pastikan
kacang kering (kecuali kacang tanah) yang anda gunakan direndam semalaman dan
ditoskan airnya terlebih dahulu sebelum membancuh adunan untuk membuat
tempeyek. Hal ini bagi memastikan kacang tersebut cukup empuk dan mudah
dikunyah kelak. Jika anda inginkan aroma tempeyek yang lebih segar, tambahkan
beberapa helai daun limau purut yang telah dihiris melintang halus.
Ketika
menggoreng pula, gorengkan tempeyek di atas api yang sederhana saja. Jangan
tuang adunan terlalu banyak hingga ia jadi tebal dan pastikan ia cukup garing
ketika dibalikkan. Angkat setelah ia berwarna coklat rata. Kemudian toskan di
atas kertas penyerap minyak. Simpan dalam bekas kedap udara.
Sumber : Mingguan Wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan