Walaupun
pisau hanyalah peralatan yang biasa-biasa saja, namun kita tetap perlu
berhati-hati ketika memilihnya. Pelbagai ciri perlu diambil kira bagi memastikan
ia selesa dipakai dan tidak mudah tumpul. Berikut boleh dijadikan panduan :
1.
Pilihlah pisau yang diperbuat dari bahan karbon dan tertera perkataan
‘stainless steel’. Kandungan karbon ini akan memastikan pisau tersebut tidak
mudah berkarat selain mudah dibersihkan.
2.
Elakkan dari membeli pisau yang mengandungi baja kerana ini akan membuatkannya
mudah berkarat.
3. Apa
pun pisau yang anda beli, pastikan ia sesuai digunakan untuk semua jenis
makanan. Pastikan ia diperbuat dari bahan yang kuat dan boleh memotong dengan
baik.
4. Untuk
memastikan pisau tersebut sentiasa tajam, ia harus diasah. Caranya ialah dengan
menggunakan batu khas. Anda boleh asah sendiri secara tradisional ataupun
hantarkan saja pada tukang asah pisau.
Sumber : Mingguan Wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan