Rabu, 30 September 2015

Agar-agar Kering Berperisa

Agar-agar Kering Berperisa

Bahan-bahan :

1 tahil agar-agar bertali (37.5 gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Strawberi emulco @ Perisa strawberi
Pandan emulco @ Perisa pandan
Oren emulco @ Perisa oren
Pewarna yang sesuai jika menggunakan perisa


Cara Membuatnya :

1. Langkah pertama, basuh agar-agar bertali sehingga bersih.

2. Masukkan agar-agar ini ke dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.

3. Tandakan kedudukan agar-agar tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug, tandakan kedudukan tersebut.

4. Setelah itu, tuangkan agar-agar ke dalam periuk.

5. Masukkan air sebanyak 2 kali di mana kedudukan agar-agar yang ditanda pada jug tadi.

6. Rebus agar-agar bersama air yang disukat sehingga mendidih dan hancur.

7. Apabila agar-agar telah hancur semuanya, masukkan gula pasir.

8. Masak hingga mendidih dan bolehlah tutup api.

9. Asingkan agar-agar kepada 4 bekas. Setiap bekas diletakkan warna dan perisa yang dikehendaki.

10. Setelah sejuk dan keras bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas kering.

11. Jemur agar-agar dan sesekali balik-balikkan agar-agar supaya kering sekata. Jemur sehingga seminggu dan agar-agar tidak melekat serta kering sepenuhnya.

Samperit Susu Dahlia

Samperit Susu Dahlia
Samperit Susu Dahlia
Samperit Susu Dahlia

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
½ tin susu pekat
100 gram tepung ubi
450 gram tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Butter dan susu pekat dipukul hingga sebati tetapi tidak perlu lama sangat. 

2. Jika pukul lama bila dibakar nanti kuih akan kembang.

3. Kemudian, masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung ubi dan tepung jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit.

5. Bahagikan adunan kepada dua warna ikut kesukaan.

6. Guna acuan samperit pecah 15 jika tiada boleh terap bentuk yang disukai.

7. Bakar pada suhu 150 oC selama 15-20 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

Selasa, 29 September 2015

Biskut Campuran Badam dan Cornflakes

Biskut Campuran Badam dan Cornflakes

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula perang
½ cawan badam (dipanggang dan dikisar)
½ cawan cornflakes yang dikisar
3 cawan tepung gandum @ secukupnya
1 sudu teh esen vanila
Nestum (untuk ditabur)
Coklat masakan


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula perang bersama marjerin hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Seterusnya, masukkan badam dan cornflakes.

4. Akhir sekali, masukkan tepung gandum secukupnya.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Masukkan doh ke dalam cawan kertas dan bakar hingga masak.

7. Cairkan coklat masakan dan tuangkan ke atas kuih.

8. Taburkan nestum di atasnya.

9. Tunggu hingga coklat keras dan simpan dalam bekas kedap udara.

Aiskrim Coconut Shake

Aiskrim Coconut Shake

Bahan-bahan :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Susu pekat manis secukupnya


Cara Menyediakannya :

1. Masukkan isi kelapa muda dan airnya di dalam blender.

2. Tuangkan susu pekat secukupnya mengikut manis yang dikehendaki.

3. Kisar hingga isi kelapa hancur dan sebati.

4.Tuangkan ke dalam bekas acuan aiskrim.

5. Bekukan sehingga keras.

6. Lalukan bekas acuan dengan air agar aiskrim mudah ditanggalkan.

7. Sedia untuk dinikmati dan pasti anda merasa kesedapannya.

Jumaat, 25 September 2015

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Bahan-bahan :

150 gram tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ camca teh garam
100 gram cornflakes (dikisar)
½ cawan kismis
150 gram mentega @ marjerin
50 gram gula aising
50 gram gula perang
1 camca teh esen vanila
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Ayak bersama tepung gandum, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk.

2. Kemudian masukkan cornflakes dan kismis. Ketepikan dulu.

3. Pukul mentega bersama gula aising dan gula perang sehingga sebati.

4. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

5. Kaup balikkan campuran cornflakes tadi.

6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas.

7. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180oC selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.

8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.

9. Kemudian paip coklat putih cair keatasnya jika suka.