Sabtu, 11 Ogos 2018

Kek Batik Milo Sedap

Kek Batik Milo Sedap

Kek Batik Milo Sedap

Kek Batik Milo Sedap

Kek Batik Milo Sedap

Kek Batik Milo Sedap

Kek Batik Milo Sedap
Sumber :
Facebook

Bahan-bahan :

2 cawan milo
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
1/2 tin susu pekat manis
1 buku buttercup
300 gram biskut meri (1 bungkus)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan buttercup dan susu pekat ke dalam kuali.

2. Panaskan dengan api sederhana hingga buttercup cair.

3. Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam kuali.

4. Gaul hingga semua sebati dan pastikan tiada milo yang berketul-ketul.

5. Masukkan esen vanila, gaul sebati dan padamkan api.

6. Masukkan biskut meri yang telah dipatahkan ke dalam periuk dan gaul sekata.

7. Letakkan ke dalam loyang yang telah dialas plastik dan padatkan kek.

8. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam hingga ia keras.


Nota :

1. Kalau suka kek batik milo yang ranggup, jangan campur biskut meri dalam campuran milo tetapi susun biskut dan tuangkan campuran milo selapis demi selapis.

2. Kalau lebih suka kek batik lembut, patah-patahkan biskut meri dulu dan biarkan ia lemau sedikit. Kek batik akan terasa lebih lembut dan sedap.

Ahad, 5 Ogos 2018

Homemade Aiskrim Milo

Homemade Aiskrim Milo

Homemade Aiskrim Milo

Homemade Aiskrim Milo

Homemade Aiskrim Milo

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
1 sudu besar ovalette
2 sudu besar susu pekat manis (secukup rasa)
1 sudu kecil esen vanila
Milo secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu cair, ovalette, susu pekat manis, esen vanila dan milo.

2. Pukul guna mixer atau blend sampai sebati dan gebu.

3. Kemudian boleh tuang dalam bekas dan sejukkan semalaman.

4. Sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 28 Julai 2018

Resipi Air Soda Herbs

 Air Soda Herbs

 Air Soda Herbs

 Air Soda Herbs

Bahan-bahan :

1 botol besar air ais krim soda
1 tin laici (ambil buah sahaja)
2 batang serai (diketuk @ dititik)
Beberapa helai daun pudina
1 biji lemon (dihiris nipis)
4-6 biji asam boi putih
Ketulan ais secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Cuci semua bahan hingga bersih.

2. Hiriskan lemon nipis-nipis.

3. Masukkan daun pudina, lemon, asam boi putih, serai dan buah laici dalam bekas.

4. Kemudian tuangkan air ais krim soda.

5. Gaul sehingga sebati rasanya.

6. Akhir sekali, masukkan ketulan ais dan sedia untuk dihidang.

Selasa, 19 Jun 2018

Biskut Oat Salut Susu Tepung

Biskut Oat Salut Susu Tepung

Biskut Oat Salut Susu Tepung

Biskut Oat Salut Susu Tepung

Biskut Oat Salut Susu Tepung

Biskut Oat Salut Susu Tepung

Bahan-bahan :

250 gram mentega
3/4 cawan gula halus
2 cawan oat (dikisar)
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila


Bahan Untuk Salut :

Sedikit gula aising
Susu tepung


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan serbuk koko. Kacau sebati.

3. Kemudian, masukkan oat dan juga tepung gandum.

4. Uli hingga menjadi doh. Jika masih lembut tambahkan lagi tepung gandum.

5. Terap dengan acuan yang digemari dan bakar sehingga masak.

6. Biarkan kuih sejuk, salut dengan campuran susu tepung dan gula aising.

7. Sedia untuk dinikmati.

Popia Super Ring

Popia Super Ring

Popia Super Ring


Bahan-bahan :

1 paket besar kulit popia
2 paket besar keropok Super Ring (dihancurkan @ dimesin)
Tepung gandum
Air


Cara Menggulung Kulit Popia :

1. Bancuh tepung gandum bersama sedikit air sebagai gam kulit popia.

2. Ambil kulit popia dan gunting menjadi dua bahagian agar popia lebih ranggup.

3. Gulung kulit popia dengan menggunakan chop stick @ straw @ lidi.

4. Di hujung kulit popia gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi.

5. Selepas semuanya siap digulung, gunting mengikut kesukaan anda.

6. Goreng kulit popia hingga kekuningan.

7. Sejat minyak pada kulit popia dan biarkan ia sejuk.

8. Salut kulit popia dengan keropok Super Ring yang telah dihancurkan.

9. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Biskut Peanut Butter Nestum





Bahan-bahan :

1 cawan buttercup
3/4 cawan gula merah lembut
1 sudu teh esen vanila
3/4 cawan peanut butter
1 cawan Nestum
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya
Kismis


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dengan gula merah lembut hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan peanut butter. Kacau sebati.

3. Masukkan Nestum, tepung kastard dan tepung jagung.

4. Masukkan tepung gandum secukupnya hingga menjadi doh.

5. Bentukkan biskut dan letakkan kismis di atasnya sebagai hiasan.

6. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 18 Jun 2018

Biskut Tat Nanas Susu Gold Azlina Ina





Sumber Resipi :
Facebook Azlina Ina

Bahan-bahan :

1 cawan butter
3 sudu besar besar susu pekat manis
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna kuning
3 ¼ cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter, susu, minyak sapi, kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning.

2. Kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu.

3. Masukkan satu cawan tepung gandum ke dalam adunan butter.

4. Letakkan juga tepung jagung dan tepung kastard. Kacau rata.

5. Kemudian tuang baki tepung sedikit demi sedikit.

6. Uli dalam 3 minit sehingga menjadi doh yang lembut dan cantik.

7. Terap ikut acuan kesukaan, isi jem dan gulung.

8. Sapu dengan kuning telur yang ditambah sedikit pewarna kuning.

9. Panaskan ketuhar, bakar pada suhu 170oC selama 15 minit.