Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Khamis, 21 Julai 2011

Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Bahan-bahan : 

1 cawan sagu dibasuh dan ditoskan airnya
2 cawan air
½ cawan gula
Pewarna merah
Kelapa parut dibuang kulitnya
Sedikit garam
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Masukkan air, gula, daun pandan dan pewarna merah. Masak hingga gula larut dan air mendidih.

Apabila air telah mendidih, masukkan sagu. Kacau hingga sagu masak. Setelah itu, masukkan masakan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk.

Apabila telah sejuk, kelapa parut dicampurkan dengan sedikit garam. Kemudian, potong kuih dan salutkan dengan kelapa parut tadi. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan