Bahan Untuk Lapis Bawah :
1 kilo ubi kayu (dikisar atau
diparut)
2 cawan santan @secukupnya
1 cawan gula merah
4 sudu besar gula pasir @ secukup rasa
Bahan Untuk Lapis Atas :
1 cawan tepung beras
1 ¾ cawan santan pekat
1 biji telur
½ sudu teh garam
Cara Membuat Lapis Bawah :
1. Panaskan kukusan dan ratakan minyak
pada loyang.
2. Masak gula merah bersama
santan sehingga gula merah hancur. Tapiskan.
3. Ambil ubi dan campurkan dengan
gula merah yang dimasak tadi bersama dengan gula pasir. Kacau hingga semuanya
sekata. Jika masih keras, tambahkan santan.
4. Masukkan adunan ke dalam
loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½ jam.
Cara Membuat Lapis Atas :
1. Bancuh semua adunan untuk
lapisan atas. Tapiskan.
2. Cakar-cakarkan sedikit lapisan
bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3. Sejukkan dan potong. Sedia
untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan