Talam Ubi Kayu (Gula Merah)

Selasa, 28 Mei 2013

Talam Ubi Kayu (Gula Merah)



Bahan Untuk Lapisan Bawah :


800 gram ubi kayu (diparut dan ditoskan airnya)
Sedikit garam
1 ½ cawan santan @ secukupnya


Bahan Untuk Lapisan Atas :


1 ½ cawan tepung beras
1 cawan gula merah
2 ¾ cawan santan
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam


Cara Membuat Lapisan Bawah :


1. Campurkan sedikit garam di dalam santan. Kacau hingga garam larut.

2. Seterusnya, masukkan air santan tadi ke dalam ubi kayu yang diparut. 

3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan ubi.

4. Kukus hingga masak.


Cara Membuat Lapisan Atas :


1. Masak gula merah bersama 1 cawan santan sehingga gula merah larut. Sejukkan.

2. Bancuh tepung beras bersama santan dan juga air gula merah. Masukkan juga gula pasir dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.

3. Apabila bahagian bawah sudah masak, tuangkan adunan ini. Kukus lagi sehingga masak.

4. Sejukkan dan kemudian bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan