Bahan-bahan :
Ubi kayu (dihiris nipis dan
digoreng)
10 tangkai cili kering
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Gula
Garam
Sedikit perasa (jika suka)
Cara Membuatnya :
1. Ubi kayu dihiris nipis dan
digoreng.
2. Blender cili kering bersama
bawang merah dan bawang putih. Blender jangan terlalu lumat.
3. Panaskan sedikit minyak di
dalam kuali, tumis bahan yang dikisar tadi dan masukkan air. Biarkan seketika.
4. Masukkan gula (lebih sedikit),
garam, perasa dan masak hingga agak kering dan pecah minyak.
5. Seterusnya, masukkan ubi yang
digoreng dan gaul dalam kuali sekejap sahaja. Tutup api. Sedia untuk dihidang.
Nota : Pastikan cili agak kering
dan pecah minyak supaya kerepek tidak menjadi lembut. Jika anda inginkan kerepek lebih pedas, boleh tambahkan cili.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan