Pulut kacau sirap rose atau wajik
merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada pulut yang
dimasak dengan manisan dan juga santan.
Pulut kacau sirap rose sangat popular terutama semasa kenduri-kendara dan musim perayaan. Ia juga boleh dijadikan hantaran kerana rasanya yang enak dan warnanya yang menarik.
Pulut kacau sirap rose sangat popular terutama semasa kenduri-kendara dan musim perayaan. Ia juga boleh dijadikan hantaran kerana rasanya yang enak dan warnanya yang menarik.
RESIPI PULUT KACAU SIRAP ROSE
OLEH : SAJIAN HATI
Bahan-bahan :
1 kg beras pulut
1 kg beras pulut
1 kg santan
1 kg gula pasir
1 cawan air
Bes minuman perisa rose @ Sirap
rose
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
Masukkan pulut di dalam periuk
pengukus dan buatkan lubang di tengahnya.
Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak. Tutup api.
Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak. Tutup api.
Di dalam kuali, campurkan santan, gula, garam, air dan juga sirap rose. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan