Bahan-bahan
:
37.5 gram agar-agar bertali
8 mug air
1 tin susu cair
Gula secukup rasa
Strawberi emulco
Bes minuman berperisa jagung
Jelly pelbagai perisa
Cara
Membuatnya :
1. Rebus agar-agar bersama air
hingga mendidih dan agar-agar menjadi hancur.
2. Masukkan gula secukupnya dan
biarkan hingga gula larut.
3. Masukkan susu cair dan masak
hingga mendidih.
4. Tutup api dan biarkan
agar-agar menjadi suam kerana jika terlalu panas boleh menyebabkan jelly cair.
5. Susun jelly ke dalam acuan dan
masukkan ke dalam peti ais di bahagian beku seketika.
6. Bahagikan agar-agar kepada
tiga bahagian.
7. Letakkan perisa jagung serta strawberi. Satu lagi dibiarkan kosong iaitu agar-agar perisa susu.
7. Letakkan perisa jagung serta strawberi. Satu lagi dibiarkan kosong iaitu agar-agar perisa susu.
8. Tuangkan agar-agar susu ke
atas jelly dengan perlahan dan biarkan sejuk.
9. Setelah sedikit keras,
cakarkan sedikit tuangkan agar-agar strawberi pula.
10. Akhir sekali, cakarkan lagi masukkan
agar-agar perisa jagung.
11. Biarkan ia keras sepenuhnnya
dan sedia untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan