Jumaat, 16 Mac 2012

Pizza

Pizza

Bahan Untuk Kulit :

1000 gram tepung gandum
11 gram yis mauripan (sebungkus)
2/3 cawan susu tepung
1 biji telur
1 cawan marjerin
3 camca besar gula
1 camca besar garam halus
1 camca besar serbuk penaik
Air secukupnya

Bahan Untuk Isi Pizza :

Sosej (direbus dan dipotong)
Sos cili
Sayur campur (direbus)
Keju (diparut)
Mayonis
Serbuk lada


Cara Membuatnya :

1.  Gaulkan semua bahan untuk membuat kulit di dalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat.

2.    Tutup adunan tersebut dan biarkan ia mengembang dua kali ganda saiznya.

3.  Canai adunan supaya boleh dimuatkan ke dalam acuan pembakar bulat. Sapu acuan dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

4.  Sapu permukaan adunan dengan sos cili. Lapisi dengan sosej, sayur campur, mayonis dan keju. Kemudian, taburkan sedikit serbuk lada.

5.    Peram pizza selama 25-30 minit.

6.    Bakar pizza selama kira-kira 30 minit.

Kuih Lapis Tepung Beras

Kuih Lapis Tepung Beras

Bahan A :

250 gram tepung beras
30 gram tepung ubi kayu
400 ml pati santan
500 ml air
1 camca kecil garam

Bahan B :

240 gram gula
200 ml air
2 helai daun pandan (diikat)

Cara Membuatnya :

1.     Masakkan  bahan B sehingga gula larut. Biarkan ia sejuk.

2.    Campurkan bahan A dalam bahan B. Kacau hingga sebati lalu tapiskan.

3.    Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan merah atau hijau (pilihan sendiri) dan satu lagi dibiarkan warna asal iaitu putih.

4.    Panaskan sebuah loyang dalam kukusan hingga air mendidih.

5. Kemudian, tuangkan sesenduk adunan putih. Kukus selama 3 minit. Seterusnya, masukkan sesenduk adunan merah pula. Buat begini sehingga habis.

6.  Padamkan api dan kuih ditinggalkan dalam kukusan selama 3 minit supaya kelihatan berminyak.

Rabu, 7 Mac 2012

Agar-agar Bandung

Agar-agar Bandung

Bahan-bahan : 

1 peket agar-agar (10 gram)
5 cawan air 
½ cawan susu pekat (secukupnya)
Gula secukup rasa 
Pewarna ros
Dua helai daun pandan (diikat)

Cara Membuatnya : 

Rebus agar-agar bersama 5 cawan air hingga hancur dan mendidih. Masukkan juga daun pandan. 

Kemudian, masukkan gula secukupnya. Kacau.

Seterusnya, masukkan pewarna ros dan susu. Kacau lagi hingga sebati. 

Tutup api dan boehlah dituang ke dalam acuan. Sejukkan hingga agar-agar keras.