Bahan-bahan :
1 cawan agar-agar
4 sudu gula merah
4 senduk gula pasir
3 cawan air
1 ½ cawan santan pekat
Sedikit garam
Cendul secukupnya
½ cawan air untuk dimasak bersama gula merah dan gula pasir
Cara Membuatnya :
Agar-agar direbus bersama 3 cawan air. Masak hingga agar-agar larut.
Campurkan gula merah dan putih bersama ½ cawan air. Masak sehingga gula hancur.
Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula dengan menapis gula tersebut terlebih dahulu.
Kemudian, masukkan santan dan sedikit garam. Tunggu hingga mendidih.
Sementara itu, masukkan cendul ke dalam bekas. Apabila telah mendidih, tuangkan agar-agar tadi ke dalam bekas yang berisi cendul.
Sejukkan dan bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan