Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
11 gram yis mauripan (sebungkus)
2/3 cawan susu tepung penuh krim
2 biji telur
1 cawan marjerin
6 camca besar gula pasir halus
1 camca teh garam
1 camca besar serbuk penaik
Air secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Gaulkan tepung dan yis segera dan larutkan gula di dalam air.
2. Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan. Uli adunan tersebut sehingga licin.
3. Buatkan bentuk bulat dan biarkan selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda dari saiz asal.
4. Gunakan torak dan canaikan adunan menjadi setebal 1.5cm.
5. Potong dengan pemotong donat dan letakkan kepingan adunan tadi di dalam sebuat dulang yang ditaburkan sedikit tepung.
6. Biarkan kepingan adunan tadi berada di tempat panas selama 30-40 minit.
7. Goreng kepingan adunan tadi di dalam minyak pada suhu 170-180 darjah celcius sehinggalah donat itu berwarna kuning keemasan.
8. Seliputi donat dengan gula aising atau coklat masakan sebelum dihidangkan.
Sumber : Resepi dari Mauripan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan