Bahan A :
2 cawan pulut
2 cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ cawan air tapisan pandan (7 helai daun pandan)
1 sudu teh air kapur
½ biji kelapa parut muda
Garam secukup rasa
Bahan B
(Air Gula) :
1 cawan air
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
1. Basuh pulut dan rendamkan selama 1 hingga 2 jam.
2. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut muda ke dalam
loyang dan kukus sehingga 30 minit.
3. Masakkan bahan B sehingga mendidih dan tapiskan. Kemudian
ketepikan.
4. Keluarkan pulut yang sudah dimasak dan masukkan ke dalam
mangkuk kecil, kemudian tekan supaya leper tetapi padat.
5. Gaulkan dengan kelapa parut muda yang sudah digaulkan
dengan garam.
6. Hidangkan dengan air gula merah.
sdapnya..:)
BalasPadam1st time kak ana buat tak menjadi,sekarang ok dah..sedap ni makan sejuk-sejuk kan eyma :)
BalasPadamMemang sedap.. tak puas makan :)
PadamKuih Jennifer.....
BalasPadamJennifer Lopez
Ermm.. tak tahulah kenapa orang dulu-dulu bagi nama kuih lopes kan...
Padam