Kuih Loyang Santan

Isnin, 2 Mac 2015

Kuih Loyang Santan

Kuih Loyang Santan

Kuih Loyang Santan

Bahan-bahan :

500 gram tepung beras
5 sudu besar gula pasir
Santan secukupnya
2 biji telur
Sedikit kapur makan
Sedikit garam
Minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung beras di dalam bekas dan masukkan gula, telur dan garam.

2. Masukkan sedikit air kapur dan santan sedikit demi sedikit.

3. Kacau hingga semuanya sebati dan adunan tidak berketul.

4. Adunannya hendaklah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

5. Panaskan minyak dalam kuali dan biarkan acuan dalam minyak tersebut sehingga betul-betul panas.

6. Celupkan acuan yang panas tadi ke dalam adunan tepung dan seterusnya dicelup ke dalam minyak pula.

7. Jangan celup kesemua acuan tenggelam ke dalam adunan kerana takut kuih melekat terus pada acuan tersebut.

8. Goyangkan acuan sehingga kuih tersebut tertanggal dari acuan.

9. Goreng hingga sedikit keperangan dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan