Bahan-bahan
:
500 gram tepung beras
5 sudu besar gula pasir
Santan secukupnya
2 biji telur
Sedikit kapur makan
Sedikit garam
Minyak masak
Cara
Membuatnya :
1. Ayak tepung beras di dalam
bekas dan masukkan gula, telur dan garam.
2. Masukkan sedikit air kapur dan
santan sedikit demi sedikit.
3. Kacau hingga semuanya sebati dan
adunan tidak berketul.
4. Adunannya hendaklah tidak
terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali
dan biarkan acuan dalam minyak tersebut sehingga betul-betul panas.
6. Celupkan acuan yang panas tadi
ke dalam adunan tepung dan seterusnya dicelup ke dalam minyak pula.
7. Jangan celup kesemua acuan
tenggelam ke dalam adunan kerana takut kuih melekat terus pada acuan tersebut.
8. Goyangkan acuan sehingga kuih
tersebut tertanggal dari acuan.
9. Goreng hingga sedikit
keperangan dan sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan