Bahan-bahan
:
2 biji putih telur
14 sudu gula pasir
2 sudu besar ovalett
1 sudu teh Vanila Prima (esen
vanila)
2 tin susu cair Marigold
Cara
Membuatnya :
1. Putar putih telur bersama gula
pasir hingga kembang.
2. Masukkan ovalett dan putar
hingga sebati.
3. Kemudian masukkan susu cair
dan putar hingga pekat.
4. Masukkan vanila prima dan
putar hingga pekat dan likat.
5. Tuangkan ke dalam bekas dan
bekukannya di dalam peti sejuk.
6. Sedia untuk dinikmati.
Tips
Masakan :
1. Hendaklah dikacau lama untuk
mendapatkan tekstur aiskrim yang gebu.
2. Boleh masukkan apa-apa perisa
yang disukai contohnya untuk perisa strawberi boleh masukkan strawberi emulco.
3. Jika anda risau yang aiskrim
ini berbau hanyir telur, ianya memang salah sama sekali kerana tiada langsung
bau hanyir telur.
4. Kekurangannya ialah aiskrim
ini cepat cair dan apabila dikeluarkan dari peti sejuk harus dimakan dengan
cepat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan