Sumber Resipi :
Ulun Banjarese
Bahan-bahan :
1 ½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan gula (kurangkan sikit
jika air kelapa sudah manis)
2 biji telur
6 cawan air kelapa muda (kalau nak
kuih keras sikit, boleh letak 5 cawan air)
2 cawan isi kelapa muda
½ sudu teh garam
Cara Membuatnya :
1. Campurkan dan gaulkan
tepung, gula, telur, garam dan air kelapa di dalam satu bekas.
2. Setelah campuran tadi sudah
digaul sebati, tapiskan ia ke dalam periuk agar tiada tepung yg berketul.
3. Masak adunan dalam periuk
dengan mengguna api sederhana hingga naik wap dan hendaklah sentiasa dikacau.
4. Kemudian masukkan ke dalam
dulang yang disapu dengan sedikit minyak.
5. Taburkan isi kelapa muda,
bakar selama 1 ½ jam dengan kepanasan 200oC .
Nota :
1. Resipi ini saya kurangkan air
menjadi 5 ½ cawan air.
2. Gula juga saya kurangkan
sebanyak 3 sudu besar kerana air kelapa sudah manis.
3. Sejukkan kuih semalaman dalam
peti sejuk barulah boleh dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan