Lompang Pandan

Ahad, 26 November 2017

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Bahan-bahan :

1 ½ cawan tepung beras
¾ cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh air kapur
2 cawan air
5 helai daun pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut putih
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan tapiskan.

2. Satukan tepung beras, gula pasir, tepung jagung dan air kapur.

3. Tuang air daun pandan tadi. Kacau sebati sehingga gula larut dan tapis.

4. Titiskan sedikit pewarna hijau agar nampak lebih menarik.

5. Acuan disapu dengan minyak masak dan kukus sekejap lebih kurang 5 minit.

6. Tuang adunan ke dalam acuan sehingga hampir penuh.

7. Kukus selama 15-20 minit sehingga lesung pipit terbentuk.

8.Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan.

9. Kelapa parut digaul bersama garam dan kukus sekejap supaya tahan lama.

10. Hidang kuih lompang bersama kelapa parut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan