Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Rabu, 6 Februari 2019

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah (Talam Ubi Kayu Versi Kelantan)

Bahan Lapisan Bawah :

2 cawan ubi kayu yang sudah diparut
1 cawan gula merah
1 cawan air
3 helai daun pandan (disimpul)


Cara Memasak Lapisan Bawah :

1. Masukkan gula merah, air dan daun pandan ke dalam periuk.

2. Masak hingga gula larut, tutup api dan sejukkan.

3. Dalam loyang campurkan ubi dengan bahan yang dimasak tadi.

4. Kacau hingga sekata, kemudian kukus sampai masak.


Bahan Lapisan Atas (Sos Putih) :

1 cawan santan pekat (1 kotak)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil gula
½ sudu kecil garam atau secukup rasa


Cara Memasak Lapisan Atas :

1. Dalam periuk atau kuali, campurkan semua bahan di atas.

2. Kacau hingga semua bahan larut dan sebati.

3. Buka api perlahan dan masak hingga pekat.

4. Angkat dan nikmati bersama ubi kukus tadi.

2 ulasan:

  1. suka jugak kuih2 talam. selalunya CT makan je kalo kuih talam ni
    x tanya pun ubi ke apa ke hehe..

    BalasPadam