Bahan-bahan :
Ubi kayu (diparut)
Pandan emulco secukup warna dan rasa
Kelapa parut putih
Sedikit garam
1 cawan gula merah
½ cawan gula putih
½ cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
Daun pisang secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Ubi kayu dicampur dengan pandan emulco dan kacau hingga
rata.
2. Bungkus di dalam daun pisang seperti membuat kuih lepat
atau;
3. Boleh juga masukkan dalam loyang dan kukus sehingga masak.
4. Gaulkan kelapa parut putih dengan sedikit garam.
5. Apabila ubi telah masak, salut dengan kelapa parut.
6. Masak gula merah, gula putih bersama air dan daun pandan hingga gula
cair.
7. Hidangkan bersama ubi kayu yang dikukus tadi.
Nota :
Letakkan sedikit sahaja air jika ubi kayu terlalu kering dan mahukan kuih yang sedikit lembut.
Letakkan sedikit sahaja air jika ubi kayu terlalu kering dan mahukan kuih yang sedikit lembut.
Sedapnya kuih lopez! 🙂
BalasPadamSedap tu kuih lopes. Dah lama x makan sbb di kelantan ia z berapa popular. Done follow back. Tq.
BalasPadamkite sukaaa ni. tuang gula banyak2 dapnye !!
BalasPadamkeren x kuenya mantap
BalasPadamSelalu nya kueh lopes dibuat dengan pulut, yang ini dibuat dengan ubi kayu. Apa pun mesti sedap. Mengapa namanya lopez ya?
BalasPadamOrang selalu panggil poli ubi..
Padamsekali pandang nampak macam kuih lopes pulut kan eyma :)
BalasPadamBetul tu.. sampai abah tanya pulut ke ubi nie?
Padamsedap ni ...
BalasPadamSemestinya :)
PadamRindu pulak kat kuih ni, lama dah cheq tak jumpa kuih ni 🤤
BalasPadamsedapnya makan kuih tradisional ni...
BalasPadamSEDPNYA UTK MKN PAGI N PTG
BalasPadam