Bingka Jagung

Selasa, 30 Julai 2019

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung
Sumber :

Bahan-bahan :

1 cawan susu sejat @ 1 cawan santan pekat segera
1 ½ cawan air
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
¾ cawan gula
1 tin jagung krim @ 2 tongkol jagung (1 ½  dikisar halus, ½ dihiris nipis)
2 biji telur
1 sudu besar marjerin
Sedikit pewarna kuning
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali jagung yang dihiris nipis.

2. Kisar hingga semua hancur dan sebati.

3. Masukkan dalam kuali bersama jagung yang dihiris nipis.

4. Masakkan dulu atas api dalam 10 minit dengan api perlahan. Kacau tanpa henti.

5. Kemudian tuang dalam loyang yang disapu dengan minyak atau marjerin.

6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celcius.

7. Bakar selama 1 jam atau lebih.

8. Sejukkan dulu dan bolehlah dipotong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan