Sumber :
Facebook
Bahan Lapisan Bawah :
2 cawan beras pulut ( basuh dan rendam selama 1 jam )
2 cawan santan
2 sudu besar minyak masak
Garam secukupnya
Bahan Lapisan Atas :
1 cawan durian
½ cawan tepung kastard
½ cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning
Cara Memasak Lapisan Bawah :
1. Beras pulut ditoskan airnya.
2. Masukkan dalam loyang bersama bahan-bahan lain.
3. Kukus hingga pulut lembut dan masak.
4. Tekan pulut yang dikukus hingga padat dalam loyang atau
bekas.
Cara Memasak Lapisan Atas :
1. Blender semua bahan hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam periuk.
3. Masak atas api kecil, kacau agak-agak periuk panas dan
tutup api.
4. Tuang bahan yang dimasak ke atas pulut yang ditekan padat.
5. Kukus selama 40 minit.
6. Sejukkan dulu baru dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan